Teetkö Näitä Laihdutusvirheitä?


Arthur Wolfenmann, 29 Elokuuta 2016


Tuttu tilanne? Olet ajatellut laihduttaa lopultakin ylimääräiset kilot pois, ja päätät aloittaa sen heti ensi viikon alusta.

Sukellat syvälle Internetin maailmaan, etsien tietoa mahdollisista erilaisista dieetti vaihtoehdoista, selaten sivukaupalla erilaisia vaihtoehtoja jotka vaikuttavat yhä erikoisemmilta. Dieettisivustoja on netti täynnä,  jokainen pullollaan erilaisia dieettejä ja laihdutusohjelmia, ja kaikki väittävät toimivansa paremmin kuin juuri se äskön katsottu. Pitäisikö sinun jättää hiilarit pois, vai vältellä rasvaa? Paastota aamuisin vai iltaisin?

Pari tuntia myöhemmin suljet lopulta selaimen, ja sen sijaan että olisi saanut valittua dieetin jota voisit seurata, olet vain entistä hämmentyneempi erilaisista vaihtoehdoista. Kuinka ihmeessä osaisit valita sen oikean.

Kuullostiko edellä mainittu yhtään tutulta? Jos vastauksesi on myöntävä, et todellakaan ole ainoa vaan yksi tuhansista ja miljoonista ihmisistä maailmalla, joka on yrittänyt pudottaa painoaan netin ohjeiden mukaan. Ongelma onkin, että nettiin voi kuka tahansa laittaa mitä tahansa, jonka takia se onkin pullollaan ihmisten neuvoja, jotka usein eivät perustu mihinkään ja voivat olla enemmänkin haitallisia kuin tehokkaita.

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että lähes kaikki dieetit toimivat, mutta tietyt dieetit toimivat tietyillä ihmisillä. Sen sijaan, että etsittäisiin sitä täydellistä, taivaallista ruokavaliota, jonka avulla paino vain sulaisi pois, pitäisi ihmisen löytää se juuri hänen luonteeseensa ja elämäntilanteeseensa sopiva laihdutusohjelma.

Kun ohjelma sopii itselleen, on laihduttaminen helpompaa kuin voisi aluksi uskoa.

Yleisiä virheitä

Kevytruokien syöminen ja ostaminen on eräs yleisimmistä ongelmista, mitä olen työni puolesta nähnyt. Se on se helpoin ja vaivattomin tapa aloittaa laihduttaminen, jos ei jaksa perehtyä asiaan mitenkään tarkemmin. Ostetaan kevyt versioita tutuista jutuista, ja toivotaan niiden avulla laihtuvan.

Iso ongelma tässä on kuitenkin se, että kevyt ruoat ovat usein pelkkää roskaa. Kyllä, niissä voi olla vähemmän kaloreita kuin normaaleissa versioissa ( ei kuitenkaan aina), mutta niiden koostumus on heikompi.

Kevyt tuotteet tehdään usein siten, että tuotteen rasvaa vähennetään, ja sitä korvataan suolalla, sokerilla tai muilla mauilla. Tämän takia tuotteessa on vähemmän kaloreita, mutta asialla on myöskin kääntöpuolensa. Rasva on nimittäin todella täyttävää, mutta sokerit ja muuta makuaineet eivät.

Lopputuloksena hetkellisesti kaloreita tulee vähemmän, mutta samalla nälkä iskee nopeammin kuin rasvaa syömällä, jonka seurauksena pidemmällä aikavälillä ihminen syö enemmän kaloreita saadakseen nälkänsä pois.

Toisin sanoen ihminen syö pienempiä ja vähäkalorisempia annoksia useammin, sen sijaan että kerralla tulisi enemmän kaloreita ja rasvaa, mutta ruokailujen välit olisivat pidempiä. Lopputulos joko enemmän kaloreita viikkotasolla, tai sitten kovempi nälkä kuin olisi tarvis jos ihminen jaksaa taistella nälkäänsä vasten.

Toinen yleinen virhe on liikunnan yliarviointi. Moni pitää liikuntaa liian tärkeänä, jos tavoitteena on pudottaa painoa.

Kyllä, liikunta on tärkeää terveyden ja lihasmassan kannalta, mutta kalorien kulutuksen kannalta se on hyvinkin tehotonta. Tunnin liikunnan saa helposti tuhottua syömällä vaikkapa pienen suklaapatukan. Ongelmana on myöskin usein se, että liikunta lisää näläntunnetta samassa suhteessa, jonka takia se on huono keino yrittää laihtua.

Haluaisin kyllä, että liikkuisit, mutta tee se nautinnon ja hyvänolon kannalta, ei sen kuluttaman kalorimäärän vuoksi. Kalorien määrää on helpompi laskea syömisten kautta, jolloin liikunnassa voi panostaa enemmänkin omaan hyvinvointiin ja nautintoon, numeroiden tuijottelun sijasta.

Jos kuitenkin haluat liikuntaa, joka saa kehosi näyttämään paremmalta, mene kuntosalille eikä lenkkipolulle. Moni tuntuu alkavan juoksemaan, kun he haluavat pudottaa painoaan kun parempi tapa olisi käydä salilla rasittamassa lihaksia.

Salilla lihakset saavat syyn kasvaa, jonka lisäksi rasitus nostattaa aineenvaihdunnan kulutusta moneksi tunniksi eteenpäin. Salilla saat siis kummankin edun, joista lenkillä saisit vain toisen.

Nämä ovat selvästi yleisimmät ongelmat, mitä olen näkenyt ja niistä kärsii suurin osa asiakkaistani, jotka eivät ole tavoitteissaan ennen onnistunut. Ota yhteys ja varaa ensimmäinen tutustumiskäynti, niin voimme katsastaa mitkä ongelmat ovat estäneet juuri sinun onnistumisesti laihdutuksessa.