Arginiini - Vähemmän Tunnettu Lisäravinne


Arthur Wolfenmann, 3 Syyskuuta 2016


arginiinikuva

Lihava ja hyväkuntoinen, enpä tiedä sitä

Käytätkö sinä lisäravinteita? Tätä kysyn usein tavatessani uusia asiakkaita, ja voin melkein sanoa, että usein vastauksen tähän kysymykseen näkee jo suoraan henkilön ulkonäöstä. En tietenkään väitä, että kaikki lisäravinteiden käyttäjät muistuttaisivat ulkomuodoltaan toisiaan, mutta heissä on usein yhteisiä piirteitä. Näistä yleisin on yleinen itsestään huolehtiminen.

Se on sinällään hassu tilanne. He, jotka tarvitsisivat keskimäärin vähiten lisäravinteita, käyttävät niitä kuitenkin eniten. Usein he, jotka niitä tarvitsisivat, eivät edes ole tietoisia kuinka paljon he niitä tarvitsevat. Sen sijaan terveydestään välittävät ja siihen panostavat ovat yleensä hyvinkin tietoisia erilaisista ravintolisistä, ja mitä ne heille tarjoavat. He tietävät mistä heillä voi olla puutoksia, ja mitä he erityisesti tarvitsevat.

Arginiini (linkin takana laaja ja hyvä kirjoitus tästä aineesta siitä kiinnostuneille) on minullekkin melko uusi tuttavuus, siinä mielessä että se on paljon uudempi lisäravinne kuin esimerkiksi useimmat vitamiinit ovat. Kuitenkin siihen tutustuttuani olen todellakin alkanut uskoa, että sillä voitaisiin parantaa keskivertoihmisten terveyden tilaa ja elinaikaa jopa huomattavastikkin.

Kuitenkaan harvempi edes tietää tai käyttää näitä tavanomaisempia lisäravinteita, kuten omega-3:sia ja d-vitamiinia. Suurin osa ihmisistä hyötyisi näiden ottamisesta varsinkin talvisaikaan, mutta vain harva huonokuntoinen älyää niitä syödä. Sen sijaan moni hyvässä kunnossa oleva näitä nauttii.

Miten tämä kaikki sitten liittyy tämän kirjoituksen aiheeseen, eli arginiinin? No siten, että arginiini olisi erittäin hyvä lisäravinne juuri heille, joiden elämäntavoissa ja syömistottumuksissa olisi eniten parannettavaa. Voin kuitenkin vannoa, että jos mainitsen sanan "arginiini" sadalle tälläiselle ihmisille, vain muutama heistä on siitä edes kuullut ja varmaan yksi sadasta käyttää sitä.

Jos mietitään mitkä ovat huonojen tapojen yleisimmät seuraukset ajan kanssa, päädytään usein joko sydänsairauksiin, 2-tyypin diabetekseen tai syöpään. Arginiini olisi melko hyvä suoja näistä kahta edellämainittua vastaan. Siltikin sitä käytetään lähinnä urheilijoiden keskuudessa, toivoen että se antaisi lisää kasvuhormonia kehoon ja täten nopeampaa kehitystä.

Miksi olen arginiinin fani

Linkin takaa voit lukea tarkemmin tutkimuksista, jotka ovat osoittaneet arginiinin toimivuuden. Kuitenkin päällimäisenä kykynä tällä aineella on sen kyky parantaa verisuonten terveyttä, ja laajentaa niitä. Arginiinin syöminen laskeekin selvästi verenpainetta, jonka lisäksi se myös parantaa ääreisverenkiertoa.

Tämä vaikutus on sitä suurempi, mitä heikompi lähtötaso on. Arginiini siis parantaa verenkiertoa kohti normaalitasoa, mutta ei paranna sitä enään siitä yli, jonka takia sen ottaminen terveillä ihmisillä onkin vähän niin ja näin. Kuitenkin suurin osa arginiinin ottajista ovat selvästi keskimääräistä terveempiä, joten tämä yhteys on aivan nurinkurinen.

Tämän lisäksi arginiinin on nähty parantavan insuliinin tuotantoa ja toimintaa kehossa. Insuliiniongelmat ovat se pääasiallinen syy, minkä seurauksena diabetes syntyy. Näin ollen argiininia voidaan käyttää myös diabeteksen synnyn estämiseksi, joskaan se ei tietenkään pysty estämään jatkuvasta huonosta kohtelusta johtuvia ongelmia ja 2-tyypin diabetesta.

sydänsairaus

Arginiini ei kuitenkaan korvaa terveellistä ruokavaliota

Nämä kaksi seikkaa ovat ne syyt, miksi olen alkanut kovasti kehumaan ja mainostamaan arginiinia näiden tautien riskiryhmille, jotka ovat minua tulleet tapaamaan tai ovat olleet muuten kiinnostuneita kuulemaan asiasta. Vaikka arginiini ei voikkaan estää näiden sairauksien syntyä kokonaan, voi se hidastaa niiden syntyä, ja täten antaa potilaille aikaa muuttaa elintapojaan.

Ainoa pelkoni onkin, että ongelmien siirtyminen myöhempään voi aiheuttaa joidenkin ihmisten huonojen elintapojen jatkuminen entistä pidempään. Tämä on kuitenkin pienempi ongelma kuin estettävissä olevat sydänkohtaukset ja monet muut kuolemaan usein johtavat sairaudet.

Tämän takia suosittelenkin kaikkia näiden riskiryhmissä olevia, eli erityisesti iäkkäämpiä ja ylipainoisia, miettimään vakavasti josko heidän kannattaisi arginiinia syödä osana muuta ruokavaliotaan. Vaikka arginiini ei yksistään pärjää muille tavoille, on se kuitenkin parempaa kuin ei mitään, ja voi pelastaa henkiä laajemmalla skaalalla.